Vitaminer och mineraler du behöver varje dag

Vissa vitaminer och mineraler klarar du dig inte utan i vardagen – här ges exempel på näringsämnen du behöver få i dig varje dag.

Varför får du vitamin- och mineralbrist? Skälen kan vara många. Bakomliggande sjukdomar och intensiv träning kan urlaka depåerna – om du inte ser till att fylla på dem. Den vanligaste anledningen är dock en otillräcklig kost, som i sin tur kan bero på att du saknar ork att laga mat och att du därmed hamnar i en ond spiral.

Magnesium, järn och zink

Magnesium, järn och zink är kroppens byggstenar. När du får brist på dessa vitaminer och mineraler och du inte motverkar bristen kan det snabbt gå utför för helhetshälsan. Trötthet, muskel- och nervstörningar samt hormonella besvär kan då bli en del av vardagen. Nästan alla behöver extra tillskott i form av magnesium. Mineralet kan du köpa som kosttillskott hos både apotek och hälsokostbutiker, som hos Näringskällan på nätet. Blutsaft är Sveriges mest sålda järntillskott. Det kan du köpa såväl på apoteket som i välsorterade matbutiker, eftersom många vill ha det nära till hands under exempelvis menstruationen då de riskerar att få tillfällig järnbrist. Multivitaminer brukar vara bästa sättet att få i dig lagom mängder zink, förutom via maten.

B-vitamin, C-vitamin och D-vitamin

Brist på det ena kan leda till brist på det andra. Som exempel fungerar D-vitamin inte bra utan magnesium, så kosttillskott för bägge näringsämnena brukar verka bäst tillsammans. På sommaren bildar solljuset vitamin D naturligt i kroppen, men en grå sommar som följs av en ännu gråare höst och vinter orsakar D-vitaminbrist hos många i Sverige. Brist på vitaminet kan ge allt från försämrat immunförsvar till viktuppgång. C-vitamin är en av de vanligaste vitaminerna och kroppen tillgodoser sig den genom frukt och grönt. Vitamin C är nödvändigt för ett fungerande immunförsvar och en välmående hy. B-vitamin är samlingsnamnet för en rad olika näringsämnen. Sammantaget påverkar vitamin B i princip hela kroppen såsom DNA, immunsystem, blodvärde och nervfunktion. På apotek och i hälsokostbutiker kan du köpa hela komplex av B-vitamin.