Vad ska du äta för att må bra?

Det här med mat är en svår fråga. Vad ska man egentligen äta för att må bra? De flesta vet var man hämtar vitaminer och mineraler men ändå är det så svårt att hålla detta löfte.

Frukt och grönsaker vet nog de flesta är bra för kropp och själ men det går inte bara att äta detta och tro att det räcker. Kött, fisk, ägg och kolhydrater är minst lika viktigt för en balanserad kost och faktum är att hemlagad mat är betydligt bättre än att äta samma maträtt ute på restaurang där näringsvärdet har krupit nedåt. Med recept hos Nybergs Deli kan du laga storartade middagar och impa på vänner och släkt.

Protein viktigt för musklerna, kolhydrater för energin

Vitaminer har du kryllandes utav i frukt och grönt men du får absolut inte glömma bort det protein som hjälper till att bygga upp musklerna, samt de kolhydrater som bidrar till att höja din energinivå. Protein behöver inte bara komma från kött, du har en stor del av det i ägg, baljväxter och keso. I proteinet finns de livsnödvändiga aminosyrorna som är kroppens byggstenar. Dessa små aminosyror hjälper till att reparera trötta muskler efter träning och får dig att återhämta dig.

Rätt kolhydrater

När det gäller kolhydrater ska det vara långsamma sådana och inte snabba som socker och godis. Vi behöver alla något sött ibland men det får vara måtta på det goda. Om du skulle bli sugen under dagen så är torkad frukt istället för att gå till lösgodisdisken. Torkad frukt är gott och innehåller dessutom mer vitaminer. Om du trots allt ändå är lite godissugen rekommenderas du att äta mörk choklad som innehåller mycket magnesium och andra goda ämnen för kroppen. Då får du ut något av ditt sötsug, eller hur?