Skor vid hälsporre

Hälsporre är ett smärtsamt tillstånd där senfästet under hälen har blivit överbelastat. På undersidan av hälen kan det bildas en påbyggnad av ben som ser ut som en sporre när man röntgar foten, detta har gett upphov till namnet hälsporre. En bra metod för att motverka hälsporre, och som också hjälper mot dåliga knän, är att använda bekväma skor.

Ett bra ställe att besöka är skoproffsen.se, som har många bra och bekväma skor att välja mellan. Hälsporren skapar en stark smärta i en främre del av hälens insida. När denna del utsätts för tryck eller belastning känns det ömt. Smärtan brukar vara särskilt framträdande på morgonen när man just klivit upp ur sängen, eller när man suttit och vilat länge.

Motverka hälsporre med rätt skor

hälsporreFör att undvika uppkomsten av hälsporre är det bra att inte använda tunna eller hårda skor under längre perioder. Att använda rätt skor vid olika typer av aktiviteter är också klokt. När du känner att hälsporren är på väg att uppkomma, undvik att gå barfota och använd skor med god stötdämpning i några dagar. Smärtan kan då minska eller försvinna. Cirkulationsövningar kan också vara effektivt, då det ökar blodgenomströmningen och flexibiliteten i plantarfascian.

Att använda innetofflor är ett bra sätt att förebygga hälsporre, enligt löptränaren Ulf Friberg, som säger:

”Många går barfota inomhus och där kan det vara bra med en bra toffla. Det borde varit en rutin men ofta är det först när man får problem med en hälsena som man inser att den avlastningen är jätteviktig.”