Må bättre av att stå

Den som vill må bättre både fysiskt och psykiskt bör satsa på att röra sig mer under arbetsdagen. Detta gäller speciellt kontorsarbetare som för det mesta sitter framför datorn. De kan istället börja stå framför datorn eller röra sig på andra sätt på arbetsplatsen.

320082-different

Vi vet redan att det är oerhört bra för hälsan att stå upp när man jobbar men nu har det kommit en ny trend när det gäller detta. I Dagens Nyheter skriver man nämligen att allt fler har börjat gå eller springa när de jobbar. I Örnsköldsviks kommun pågår det till och med ett unikt forskningsprojekt som syftar till att få de kontorsanställda att röra sig mer på jobbet genom att stå på ett löpband när de jobbar. Forskningsprojektet kommer att pågå i 1,5 år och de som arbetar i en traditionell kontorsmiljö ska jämföras med de anställda i de nya mer rörliga lokalerna. Sedan kommer man analysera om den nya typen av kontor är bättre eller sämre än den gamla.

Stå på jobbet

Att stå upp på jobbet är i alla fall bra för hälsan, har det konstaterats. Och då handlar det inte om att man måste röra sig när man står upp, utan det räcker med att bara stå upp istället för att sitta för att förbättra hälsan. Ny forskning visar att den som förkortar sin sittande tid per dygn till enbart tre timmar kan förlänga sitt liv med två år, rapporterar Sydsvenskan. Har man ett kontorsjobb innebär det alltså att man gärna får stå större delarna av arbetsdagen framför sin dator och det bästa är att ha ett skrivbord som går att höja och sänka så att man kan kombinera stående och sittande arbete. För dig som vill testa att stå mer på jobbet, köp höj och sänkbart skrivbord på nätet.

Mer rörelse

För den som vill vara mer aktiv på jobbet och leva ett längre liv, finns självklart inte bara alternativet att stå vid skrivbordet eller springa på ett löpband. Några andra smarta knep som man kan ta till på kontoret för att bli lite mer rörlig är att:

  • Sitta på en pilatesboll istället för på en stol.
  • Sitta på en motionscykel istället för på en stol.
  • Sätta på sig ett par skor med rundad sula när man står för en bättre hållning. Läs mer.