Kosttillskott för hälsan och humöret

Det gamla talesättet ”Ett gott skratt förlänger livet” har länge fungerat som en trevlig levnadsguide men är långt ifrån ett kul uttryck allena. Flerårig forskning har visat att människors fysiska och psykiska välmående är mycket starkt sammankopplade och med kunnandets ständiga utökande är det numera ett faktum att vissa ämnen främjar hälsan på ett antal olika sätt.

Förutom regelbunden motion och ett stimulerande liv, både vad gäller jobb och fritid, så är kosten en avgörande faktor för hur bra eller dåligt en människa mår. Utan näringsrik mat så förlorar kroppen sin ork, och det kan yttra sig på många vis, till exempel förmågan att hantera stress, bristande sömn och försämrat immunförsvar, vilket i sin tur ökar risken för olika sjukdomar men också psykisk ohälsa. Som tur är kan det här avhjälpas, och särskilt under de mörka och kalla vintermånaderna är det smart att ta till lite extra näring genom kosttillskott från Vitalplus för att få den styrka och harmoni som är så viktig för ett kvalitativt liv.

Vad behöver människan mest?

nyttig matDen mänskliga kroppen är ett komplicerat maskineri och därför är det extremt viktigt att kosten är så varierad och så ren som möjligt. Det räcker dock inte alltid att endast äta väl och om en person är allergiker, vegan eller inte får mycket solljus löper han eller hon större risk att drabbas av brister. Typiska symptom på att en individ inte har riktigt bra nivåer av vitaminer, bra fetter och mineraler är:

  • Allmän trötthet
  • Sömnproblem
  • Oro och stress
  • Sämre kvalitet på hår och naglar
  • Koncentrationssvårigheter

Medan det kan räcka för många personer att ta en kur multivitaminer för en välbehövlig hälsoboost, så kan andra behöva mer specifika ämnen, som till exempel vitamin D om det råder brist på solljus eller C vid tendenser till järnbrist. Fetter som Omega-3 och Omega-6 främjar inte bara hjärtats hälsa utan är även bra för humöret, och kalcium är essentiellt för benens och tändernas styrka.

Stärk immunförsvaret

Immunförsvaret är ett av människans viktigaste skydd mot allehanda sjukdomar och särskilt i influensatider kan kosttillskott utgöra ett avgörande vapen mot otäcka virus och infektioner. Det finns flera vitaminer som framförallt främjar immunförsvaret, men också mineraler som selen och zink, liksom de redan nämnda fetterna. Det är också oerhört viktigt att vara extra noga med hygienen och genom att tvätta händerna ofta och att få mycket frisk luft sänker man riskerna för att smittas.

gladGod hälsa gott humör

Om hälsan är på topp blir även humöret bättre – och tvärtom. När en människa känner sig stark och pigg så blir det enklare att hantera allt från vardagssysslor till allvarliga konflikter och det leder i sin tur till bättre självförtroende. Ett bra humör gör också att viljan att ständigt förbättra sig ökar, och därför främjas kreativiteten och motivationen till att göra olika saker som att träna och att umgås med sina vänner. Det är, med andra ord, en fråga om balans och harmoni mellan kropp och sinne och genom att hålla sina värden på topp blir förutsättningarna väldigt goda.