Klä dig rätt för att undvika åderbråck

I kroppens ådersystem finns vener som leder tillbaka blodet. I benen är det framför allt benmusklernas jobb att leda tillbaka blodet från benen. I venerna finns ett klaffsystem som effektiviserar blodets resa tillbaka uppåt. Om klaffarna av någon anledning inte fungerar som de ska, får man de karaktäristiska, slingriga ådrorna på benen som många av oss lider av. Många verkar tro att det här bara är förbehållet vissa grupper i samhället. Men faktum är att även dina kläder kan ge dig åderbråck.

Åderbråck, eller varicer som de också kallar, är ett tillstånd som beror på otäta klaffar i venerna. Det utmärker sig genom att venerna på framför allt benen utvidgas och blir slingriga. Sjukdomen är mycket vanlig i Sverige och många faktorer spelar in, så som fetma, många graviditeter och ärftlighet. Studier visar dock att det finns fler faktorer som spelar in. Vill man ta bort åderbråck finns hjälp att få hos bra kliniker.

Se över garderoben

Stödstrumpor (tätt åtsittande knästrumpor) är ett traditionellt och bra sätt att minska åderbråckens symptom. Men i övrigt bör du se över dina tighta kläder om du vill undvika tillståndet. Förutom svamp och infektioner kan nämligen gummi- och latexkläder orsaka åderbråck, menar gynekologen Tania Adib.

Vid åderbråck förstörs klaffsystemen och hämmar återflödet av blod, vilket ökar risken för blodpropp. Risken ökar även om man under lång tid går med gipsat ben. ” skriver DN.se

Även shapewear, tätt åtsittande underkläder som ska hjälpa formen på traven, kan leda till åderbråck men även blodpropp.