Hörselskador vanligare än många tror

Allt fler lever idag med hörselskador eller hörselnedsättning, i alla åldrar. Detta kan bero på olika saker, dels på hur vi lever idag och delas på genetik såklart. Faktum är att nästan tionde svensk säger sig ha problem med hörseln. Men det betyder inte att man har hörselhjälpmedel för det. Det implementeras bara om personen har en hörselnedsättning som påverkar vardagen avsevärt.  

Nedsatt hörsel är något som du antingen föds med eller något som utvecklas med åren. Du kan till exempel själv vara ansvarig för din hörselskada om du är vårdslös med volymer. Eller så har du råkat ut för en olycka och fått en hörselskada av det. Oavsett varför du har en hörselskada så kan du vända dig till hearpeers.se, vilket är ett mentorsprogram för personer med hörselnedsättning.

Personer i alla åldrar drabbas av hörselskador

Hörselskador och problem med hörseln är inte något som enkom drabbar äldre människor, något som många tror. Det är nämligen så att personer i alla åldrar kan drabbas av problem med hörseln. Om man inte gör något åt sin hörselskada så kan det skapa mycket irritation och missförstånd i vardagen. Inte minst är det jobbigt för den som hör dåligt. Men det finns hjälp att få. Det gäller att vända sig till en läkare specialiserad på hörsel för att se vilka verktyg inom sjukvården som kan hjälpa dig. Men hur vet du om du har en hörselskada egentligen? Det är inte alla som tänker på det. Om det är så att du har svårt att koncentrera dig i samtal med flera personer, tycker att det är ansträngande att höra vad folk säger i miljöer med mycket ljud så kan du ha en hörselnedsättning. Även om du tycker att det är svårt att höra vad folk säger i telefon, även om det är tyst runt omkring. I en artikel från SVD kan man läsa om att hela en av tio svenskar har en hörselnedsättning, och en av tre döljer det.

Saker som kan påverka din hörsel negativt

Om du är orolig för att få försämrad hörsel så finns det endel saker som du kan undvika, eller vara försiktig med åtminstone. Det handlar om ljud och volymer som du utsätter dig för. I en artikel från Sveriges Radio kan man läsa om att vi överlag är dåliga att tänka å risker som vi utsätter vår hörselförmåga för. Saker som att lyssna på hög musik i hörlurar och gå på konsert utan öronproppar är två sådana saker.

Då ska du söka läkarvård

Om det är så att du funderar på om du ska söka hjälp för ditt hörselproblem, så finns det endel varningstecken som visar på att du bör göra det. Enligt Vårdguiden bör du söka hjälp om du bland annat:

  • Har svårare att höra andra.
  • Tycker att andra talat otydligt.
  • Tycker att Tv:n låter högt ofta.
  • Om du har svårare att höra på ena örat.
  • Om du har lock för örat.
  • Om du hör pipljud.