Gastric bypass kan vara livsavgörande

För många som har problem med övervikt och det går så långt att man har svårt att gå ner i vikt på egen hand så kan det vara lägligt att göra en så kallas Gastric bypass. Det är en fetmaoperation där magsäcken förminskas till storleken av et ägg ungefär. För många är denna typ av operation livsavgörande. 

Det är ett stort steg att bestämma sig för att göra en fetmaoperation. Du kan göra Gastric Bypass i Stockholm, liksom i andra städer. Men det gäller att vända sig till en väletablerad klinik med goda rekommendationer, som med all annan sjukvård.

Finns olika typer av fetmaoperationer

Vårdguiden 1177 kan man läsa om fetmaoperationer. Där nämns bland Gastric bypass först, sedan Gastric Sleeve och Duodenal switch. Vilken som passar för just den måste rådgöras med läkare. En fetmaoperation går ganska snabbt, det tar mellan 40 och 90 minuter att göra, beroende på vilken du ska göra. Innan operationen kan det vara så att du behöver förbereda dig på olika sätt, som att försöka gå ner i vikt, fasta och sluta röka. Detta för att så många risker som möjligt ska minimeras.

Cathrine gick ner 65 kilo

För Cathrine var Gastric Bypass något avgörande för hennes liv. I en artikel från Expressen skrivs dt om hennes väg till operationen, och hur det hjälpt henne. Hon berättar bland annat att hon vart överviktig sedan hon var barn och haft det svårt att gå ner i vikt. Hon tränade mycket men åt i smyg och hade svårt att sluta. När en ny läkare började tala med henne om Gastric Bypass som metod fick hon upp ögonen för det. Genom den operationen gick hon ner 65 kilo under de första 3 åren, något som är enorma bedrifter att uppnå utan operationen. Även Pernilla, en annan som gjort operationen, gick ner mycket i vikt. Det var hennes barn som fick henne att ta beslutet.

”Jag ville se dem ta studenten, gifta sig och eventuellt skaffa barn”, säger hon enligt en artikel i Sveriges Radio.