En roman om KASAM

Tom Wolfe räknas som en av de stora amerikanska författarna, trots att han bara har skrivit fyra romaner. Skälen till detta är två. För det första utmärkte han sig som journalist, och skrev reportage och essäer som även gavs ut i bokform, innan han gav ut sin första roman. För det andra räknas hans två första romaner – Fåfängans fyrverkeri och En riktig man – som moderna klassiker på en nivå som få andra romaner skrivna under 80- och 90-talet kan tävla med.

En riktig man gavs ut 1998 och utspelar sig i Atlanta i den amerikanska södern. Det är en stad med en stor andel svarta i befolkningen, och även en stad som historiskt sett har dominerats av plantageägare som hållit svarta som slavar. Det finns med andra ord en hel del spänningar mellan de två grupperna i staden, och det är detta som Wolfe utforskar, samtidigt som han väver in frågor om klass och kön. Romanen föregicks av en grundlig research. Men det är inte därför som den är intressant ur ett KASAM-perspektiv.

KASAM i boken

Boken har flera huvudpersoner. En av dem är Charlie Croker, stenrik fastighetsmagnat med fler bostäder än vad han själv riktigt har koll på. Han har lånat en halv miljard dollar av en bank för att bygga ett kontorskomplex i en förort till Atlanta, där ingen vill hyra kontor. Detta gör att han går på knäna, ekonomiskt sätt. Han får höra att hans väns dotter har utsatts för ett brott, och erbjuder sig att hjälpa till för att ställa gärningsmannen till svars. Men så får han ett erbjudande som kan rädda hans ekonomi, men som skulle innebära att han förråder sin vän.

Det som gör boken läsvärd är flera saker. En av dem är Charlie Crokers låga KASAM, något som han delar med flera av bokens huvudpersoner, däribland Raymond Peepgass, anställd vid banken som beviljade det stora lånet. Det finns dock också karaktärer som har en hög KASAM, och en av dessa hjälper Croker på ett oväntat sätt. Boken är utmärkt som en introduktion till KASAM, även om ordet aldrig nämns. Den är dock mer än 700 sidor lång, så det gäller att ha tid att läsa.