Behandla svett i Danmark

Om man lider av hyperhidros är det svårt att få medicinsk hjälp i Sverige, för här är det nämligen landstinget som bestämt vilka delar av kroppen som får behandlas och vilka som inte ska behandla – och som konsekvens av detta är det allt fler som väljer att resa över Öresundsbron för behandling i stället.

Om man googlar på ”behandling af sved” är det den svenskägda svettkliniken i Danmark som man hamnar på, och det är hit som hundratals personer med svettsjukdomen hyperhidros vallfärdar varje år för behandling. Extra många patienter valde att åka år 2016 för då, som bland annat Sydsvenskan skriver om, lättade Högsta förvaltningsdomstolen på reglerna om ersättning och sedan det året kan man få ersättning av staten även om man gör behandlingen utomlands – vilket såklart inte är så populärt nu i landstingen. Men till saken hör att den behandling som kan fås i Sverige är så pass reglerad att man själv inte får välja vilka av kroppens delar som ska behandlas, det gör sjukvården. Så har man svettproblem på de platser som inte faller inom landstingets ramar har man helt enkelt inget val än att åka hit. Såhär svarar de till exempel på lokaltidningen Mittis reportage i frågan som nyligen publicerades:

”Patienterna menar att kön till Karolinska är lång och de ifrågasätter varför landstinget i Stockholm enbart ger vård på händer och i vissa fall armhålor och inte andra kroppsdelar.” läs hela artikeln här.

Hyperhidros kan botas med ny metod

En metod som man erbjuder i Danmark heter Miradry och denna är sedan 2014 godkänd av europeiska myndigheter som behandlingsmetod för hyperhidros från armhålorna. Och i tidningen Hemmets Journal berättar Ida hur hon gjorde sin första behandling med metoden år 2016 och är idag helt fri från svettningarna. Förr var hon tvungen att 2-4 gånger per år åka på behandling, men det behöver hon inte längre. Men man ska minnas att denna behandling är ny så även om resultatet säger att det ska vara permanent så kan man inte veta det förrän längre fram i framtiden.